Compassievol Communiceren

Waar je passie is, daar is je weg.....

Compassie in communiceren betekent aandacht voor wat ieder van ons beweegt, voorbij oordelen en verwijten. 

Een focus op universeel menselijke waarden, die alle mensen van welke cultuur of leeftijd dan ook herkennen. Waarden zoals respect, vertrouwen, beweging, rust, leren, groeien. Immers ieder moment opnieuw, kun je je afvragen waar je aandacht precies naar toegaat. Wat neem je waar met je zintuigen en wat zijn je emoties en je gedachten daarbij?  Wat precies van wat de ander doet of zegt, raakt je? En wat is dan belangrijk? En hoe is dat voor de ander met wie je in gesprek wil zijn? 

Duidelijkheid daarover, is een mooie basis om elkaar tegemoet te komen en tot creatieve oplossingen te komen voor elkaars welzijn. Ook als het lastig wordt.

In training of coaching zijn de vier Basisstappen van Marshall Rosenberg: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek, een leidraad. Ik nodig je hierbij uit om te oefenen aan de hand van eigen praktijkvoorbeelden. Wat van wat de ander doet of zegt, raakt jou?  Dat vraagt om een onderzoek van je innerlijke beleving. 

Contact met je innerlijke beleving vraagt om je lichaam te voelen, om je gedachten en gevoelens waar te nemen. Wat is jouw voorkeur om hierbij stil te staan?Want hoe kom jij graag tot jezelf?  In stilte, door te bewegen, te mediteren, te schrijven of te tekenen.

Ik nodig je uit voor een innerlijke ontdekkingsreis vanuit nieuwsgierige vriendelijkheid met jezelf en anderen. Welke taal verrijkt jouw welzijn in  gewone, ongewone, intieme, saaie, spannende, krachtige, lastige, zwakke, liefdevolle momenten van je leven?

In je dagelijkse relaties

Compassievol communiceren is effectief voor elke communicatie: in zowel persoonlijke als werkrelaties.

Om dagelijkse contacten te verlevendigen vanuit vriendelijke nieuwsgierigheid en om te gaan met verschillen.

Lees hier meer over onder het kopje: Marhsall Rosenberg Geweldloze Communicatie.